For å oppnå suksess i livet og karrieren er det viktig å sette visse mål for deg selv. Mål er våre veldefinerte planer for å få oss til det resultatet vi ønsker. Å sette mål er nært knyttet til tidsstyring og planlegging . Mål hjelper deg med å løse problemer effektivt og gjøre livet mer produktivt. Alle kan ha personlige livsmål, akademiske mål, karriere- og arbeidsrelaterte mål. Det er så mange viktige fordeler og aspekter ved hvorfor det er viktig å sette seg mål, her er bare noen av dem:
- Mål får oss til å tenke på hva vi vil i livet og jobben.
- Mål er viktige da de bringer oss nærmere våre verdier og drømmer.
- Mål hjelper oss å ta skritt for å bevege oss mot å nå våre mål.
- Mål oppmuntrer oss til å ta praktiske handlinger.
- Målsetting er en viktig del av tidsstyring .
- Mål hjelper oss å tenke klarere.
- Mål hjelper oss å holde motivasjonen oppe og inspirere oss.
- Mål skaper en positiv sinnstilstand.
- Mål gjør at vi føler oss bra med oss selv og holder oss produktive.
Typer mål
Mål kan kategoriseres basert på tiden det tar å nå dem. Kortsiktige mål spenner fra nåværende øyeblikk til en måned. Middels langsiktige mål er alt fra mer enn en måned til et år, og et langsiktig mål er et mål som tar litt lengre tid – vanligvis over et år. Når du lager en strategi for deg selv, kan du følge målene og få dem til å virke mer spennende og oppnåelige, noe som gjør det mer motiverende å oppnå dem.
Langsiktige mål er vanligvis de store livsmålene du ønsker å oppnå. De inkluderer utdannings- og karrieremål, samt personlige og sosiale mål som du forventer å oppnå på lang sikt.
Kortsiktige mål er mer spesifikke oppgaver som må utføres nå eller i nær fremtid. Dette er målene vi ønsker å nå så raskt som mulig.
Det er fire stadier i å sette hvert mål: å etablere et spesifikt mål, sette en tidsfrist, bryte ned individuelle arbeidsfaser og intern eller ekstern anerkjennelse eller validering av arbeidet som er utført. Vanligvis er langsiktige mål et resultat av sammensatte kortsiktige mål, da de leder oss til de større målene i prosessen.
Hvordan setter du målene dine?
Noen ganger er årsaken til at man ikke oppnår et mål feil definisjon av målet eller ønsket om å oppnå alt på en gang. Ofte, når mål er satt, er det risikoer som kan påvirke deres fremgang og realisering. Derfor må de først formuleres riktig for å oppnå dem. Målet bør være:
Spesifikt: Jo mer spesifikt et mål du setter deg, jo lettere blir det å oppnå det. Du må være tydelig på hva du ønsker å oppnå (høyere inntekt, flere utendørsaktiviteter, skaffe deg en ny bil, etc.)
Målbart: Det må være visse kriterier for å måle prosessen med å nå målet slik at du kan fastslå om du har oppnådd det. Hvis du for eksempel ønsker å forbedre kunnskapen din om et bestemt tema, vil evalueringen av din leder, kollega, foreleser hjelpe deg med å forstå om du har lykkes med å nå ønsket mål.
Oppnåelig: For at målet ikke skal forbli bare en uoppfylt drøm, må det være utfordrende, men samtidig oppnåelig. Hvis du vil forbedre ferdighetene dine, begynn gradvis – trinn for trinn, i stedet for å sette deg som mål å få de høyeste resultatene først.
Tidsbestemt: Å sette en tidsfrist for å nå målet vil gi ytterligere motivasjon og hjelpe deg lettere å holde oppmerksomheten på det oppnåelige resultatet. Fristen må være en bestemt dato eller tidsperiode. Hvis du for eksempel skal skrive en rapport og du vil gjøre det riktig, bør du sette deg selv en frist og begynne å jobbe med målet i tide.
7 trinn for å nå dine mål
I denne bloggen tilbyr vi deg noen regler med en strategisk tilnærming og praktiske trinn som sannsynligvis vil gi deg svar på spørsmålet om hvorfor ett mål og nøyaktig da ble oppnådd, men noen andre ikke ble det. En ting er uansett helt klart – noe er bare mulig hvis vi vet hva vi vil. Dette gjelder også personlig økonomi, karrierevekst og faglig utvikling, så gjør drømmene dine om til konkrete , oppnåelige mål , og for å øke sannsynligheten for at de oppnås, må du følge noen regler:
- Ta eierskap til dine mål
Sannsynligheten for å oppnå et mål er høyere hvis det er personlig meningsfullt. Har du satt deg et økonomisk mål for deg selv og ikke for andres ønsker, vil motivasjonen for å nå det være mye større. Forstå hvorfor akkurat det målet er viktig for deg, og minn deg selv på dette når viljestyrken din begynner å avta. Du må vite nøyaktig hva du ønsker å oppnå og hvorfor du trenger å nå dette målet.
- Skriv ned målene dine
Å skrive mål betyr å fortelle deg selv: det vil skje, når du skriver målet ditt, gjør du det virkelig. Ved å sette dine ønsker og drømmer på papir vil du også objektivt kunne vurdere om de er oppnåelige og realistiske for deg. Denne øvelsen vil også hjelpe deg å gjøre drømmene dine til spesifikke og målbare mål. I tillegg har det vist seg at de som definerer målene sine i skriftlig form oppnår mer enn de som ikke gjør det. Det kan f.eks. Det kan hjelpe å skrive de fem viktigste målene dine på en post-it og feste den til baderomsspeilet.
- Tro på at du kan nå målet
Når vi tror vi kan gjøre noe, er oppførselen vår helt annerledes enn når vi ikke tror det. Tro hjelper deg å ta de riktige avgjørelsene og komme deg videre. På det underbevisste nivået har det å definere mål og tro stor kraft, og gir ekstra energi. Fokuser på målet og oppfylle forpliktelsen din. Skal du oppnå noe, må du tro på deg selv og lytte til deg selv.
- Følg utførelsen
Den største feilen er å tro at det å oppnå mål slutter i det øyeblikket de er formulert. Du må gå tilbake til målene dine igjen og igjen. Hvis du ikke har klart å få tilgang til målet på vanlig måte - gjennom døren, se etter en mulighet til å klatre inn gjennom vinduet. Tenk utenfor boksen og husk at utholdenhet er nøkkelen til enhver fremgang.
- Feire små seire
Kanskje oppnår du ikke alle målene dine på en gang, kanskje vil du bare oppfylle noen få drømmer. Men se det fra den andre siden – du har implementert noe veldig viktig for deg. Mange mister motivasjonen når de ikke har klart å realisere alt de har planlagt på en gang. Men du må forstå at du må forbli engasjert og sette pris på trinnene som tar deg videre. Så gled deg over dine små seire - og de store vil heller ikke være så langt unna!
- Ikke gi opp når du møter vanskeligheter.
Selv om noen ganger ikke alt går som planlagt, ikke gi opp! Gjennomgå målet ditt og foreta justeringer om nødvendig, eller del det ned i mindre mål. Komplekse ting kan forenkles, du må bare finne den mest praktiske måten å gjøre det på og med hvilke ressurser eller verktøy. Dette vil hjelpe deg å forstå hvor du gjorde en feil og gjøre korrigeringer på neste forsøk, slik at du vil kunne forbedre resultatet ved å bruke kunnskapen og ferdighetene dine .
- Følg fremgangen din
Det vil være lettere å nå målet hvis du følger med på fremgangen og resultatene. Dette lar deg forstå og bestemme hvordan det du gjør hjelper deg å komme nærmere eller lenger unna å nå målet ditt. Lag en vane med å spore fremgang, lagre ideer og ta notater om dem. Den menneskelige hjernen er ikke i stand til å lagre all den innhentede informasjonen, så det er nyttig å bruke digitale assistenter og smarte dingser for å realisere målene dine.
Konklusjon
Det eneste som står mellom deg og målet ditt er deg selv. Før du kan bestemme hvordan du skal oppnå et mål, må du først definere det, og det er kanskje ikke lett. Jo nærmere målet er dine sanne ønsker, jo mer vil det inspirere deg, og veien til å oppnå det vil virke raskere og enklere. Selvfølgelig er ikke alle mål inspirerende og enkle å nå, i en slik situasjon er det viktig å alltid vurdere fordelene som vil oppstå når dette målet er nådd.
Husk at det ikke finnes en enkelt riktig måte å oppnå et mål på. Så, alltid, når du setter et mål, bør du velge flere strategier for å oppnå det. Ved å lage flere strategier kan du være mer kreativ og reagere lettere på uforutsette omstendigheter og komplikasjoner.
Denne tilnærmingen er nødvendig for ikke å kaste bort tidsressurser unødvendig, som kanskje ikke er så viktig for generelle langsiktige mål, men er veldig viktige for mål som må nås raskt eller for små mål som er som et kjedeledd på veien til hovedmålet. Måtte besluttsomheten og målbevisstheten du har vare hele året – i år og også i det nye året!